Hallo beste lezer, ik zal mezelf even voorstellen, ik ben Yasmine en ik studeer duurzaamheid.
Dit is ook waarom ik een grote fan van droogbloemen ben! In deze blog wil ik jullie uitleggen waarom droogbloemen niet alleen heel leuk staan in je huis maar ook nog eens een duurzame keuze zijn.
Bloemen zijn natuurlijk prachtig, mensen hebben graag een stukje natuur in huis. Het is zelfs bewezen dat we er automatisch gelukkiger van worden als we groen zien. Maar het kost wel veel grondstoffen zoals energie en water om bloemen te produceren. De totale uitstoot, en het energie- en watergebruik verschilt per bos en bloemsoort. Ik laat je graag zien wat er allemaal achter een bosje bloemen verschuilt.
Energiegebruik
Een gemiddeld boeket met 25 bloemen kost ongeveer 3 m3 gas of 11 kWh. Daarmee staan 12 boeketten (ofwel 1 per maand) gelijk aan evenveel energie verbruik als een jaar televisiekijken en met 400 boeketten kun je je huis voor een jaar verwarmen.
Waterverbruik
Het waterverbruik voor de productie van bloemen verschilt veel tussen bloemsoorten en hangt vooral af van waar en hoe ze worden geproduceerd. Neem bijvoorbeeld een bos rozen, die verbruiken gemiddeld 65 liter water, dat is een halve badkuip!
Uitstoot
Als we kijken naar de uitstoot van bloemen verschilt veel per bloemsoort, gelukkig heeft milieu centraal er onderzoek naar gedaan en is tot de volgende waardes gekomen:
- 10 chrysanten: 5 kg CO2eq
- 10 grootbloemige gerbera’s: 7,7 kg CO2eq
- 3 lelies: 3 kg CO2eq
- 3 grootbloemige orchideeën: 9 kg CO2eq
CO2eq staat voor CO2 equivalenten wat inhoudt dat het CO2 uitstoot of soort gelijk uitstoot van broeikasgassen meet. Ter vergelijking is het interessant om te weten dat een stuk biefstuk van 100 gram ongeveer een uitstoot heeft van 3,4 kg CO2eq. In de media is er veel aandacht voor de schadelijkheid van het eten van vlees maar het kopen van 3 lelies is dus bijna net zo belastend.
Behalve energie-, waterverbruik en uitstoot zijn er ook andere aspecten die vervuiling veroorzaken maar wel nodig zijn in de productie van bloemen. Hierbij kan je denken aan bestrijdingsmiddelen, meststoffen en transportvervuiling. Al met al kun je concluderen dat de bloemen productie het klimaat zwaar belast. En dat allemaal om 1 á 2 weken een bosje bloemen op tafel te hebben staan. Dit is het mooie van droogbloemen, daar zijn maar één keer grondstoffen voor nodig en daarna kunnen ze maanden- of zelfs jarenlang mooi staan! Dit zorgt ervoor dat droogbloemen duurzamer zijn dan “levende” bloemen.